کولر گازی یا آبی چرا؟

کولر گازی
 

همان طور که می دانید در وضعیتی به سر می بریم که گرمای هوا در اکثر شهرها و حتی در برخی روستاها به علت شرایط اقلیمی و نیز صنعتی شدن، رو به افزایش است. این مسئله با نزدیک شدن به فصل گرما اهمیت دیگری دارد و بسیاری از ما به سراغ تجهیزاتی چون کولر گازی یا آبی می رویم تا با استفاده از آنها تحمل گرما را آسان تر کنیم. بر سر انتخاب این دو نوع دستگاه سرمایشی، همواره سردرگمی هایی وجود دارد که البته در صورت اطلاع داشتن از جوانب و شرایط موجود، می توان این سرگردانی را به حداقل رساند و انتخاب درستی داشت.

خنک سازی کولر آبی و مزیت های آن

واقعیت این است کولرهای آبی گزینه مناسبی برای استفاده در مناطق خشک هستند؛ چرا که در این وسایل سرمایشی، خنک کردن محیط از طریق افزایش سطح رطوبت است.  این کارایی، به این علت است که در کولر آبی، سرما با استفاده از تبخیر قطرات بسیار ریز آبی که با هوا آمیخته ‌شده، تولید می‌شود. بر این اساس، کولرهای آبی گزینه مناسبی برای استفاده در مناطق خشک هستند؛ چرا که خنک کردن محیط از طریق افزایش سطح رطوبت است.  بسیاری از مصرف کنندگان، هنگام مقایسه کولر آبی و گازی، اولین مزیت های کولرهای آبی را پایین بودن هزینه های معمول و اولیه آنها می دانند. در واقع، کولرهای آبی علاوه بر قیمت ارزانی که دارند، مصرف برق کمتری نیز دارند. همچنین، هزینه نصب، تعمیر و نگهداری کمتری نسبت به کولر گازی دارند.

شرایط مؤثر در انتخاب کولر مناسب

با وجود مزیت هایی که در بالا برای کولرهای آبی ذکر شد، در حال حاضر، تحت تأثیر شرایط اقلیمی و محیطی، در برخی از مناطق، این تجهیزات، دیگر پاسخگوی نیاز شهرنشینان نیستند. در ادامه به بیان برخی از این شرایط می پردازیم.

مصرف آب

در صورتی که قصد دارید کولر آبی بخرید، توجه به این نکته لازم است که بر اساس بحران کم آبی که با آن مواجه هستیم و معضلات این نوع وسایل خنک کننده، شاید طی سال های اخیر استفاده از آنها دیگر همانند گذشته منطقی و مقرون به صرفه نباشد و به ناچار برای اینکه بتوانیم چالش کم‌آبی را پشت سر بگذاریم بایستی در مصرف آب‌ دست به تغییر الگو بزنیم. برای توضیح بیشتر باید بگوییم یکی از معایب کولر آبی مربوط به میزان مصرف آب آنها می‌باشد. میزان آبی که یک کولر آبی مصرف می‌کند برحسب ظرفیتی که کولر دارد متفاوت خواهد بود اما اگر بخواهیم با داده و عدد، یک گزارش سرانگشتی بدهیم، باید گفت میزان مصرف آب یک دستگاه کولر آبی بین ۳۰ تا ۴۵ لیتر آب در ساعت است. بنابراین این عدد در ۲۴ ساعت شبانه‌روز، به رقم قابل‌ توجه ۷۰۰ لیتر خواهد رسید که در دوران کم ‌آبی که در آن زندگی می کنیم، مقدار زیادی محسوب می‌شود.

رطوبت هوا

نکته دیگر اینکه، توجه به مکانیسم خنک کردن هوا، کولر آبی در مناطق نزدیک به دریا مانند شهرهای شمالی و جنوبی که رطوبت بالایی دارند، گزینه مناسبی نخواهد بود.

دمای بالای هوا

عیب دیگری که کولرهای آبی دارند این است که در این کولرها با مشکل محدودیت خنک‌سازی محیط روبرو هستیم. در واقع، در مناطق خشک با دمای هوای خیلی بالا، کولر آبی، دیگر توانایی خنک کردن محیط تا دمای مطلوب و اصطلاحاً دمای آسایش را نخواهد داشت.

انعطاف در کنترل سرمایش فضا

دقت داشته باشید که در استفاده از کولر آبی برای یک واحد مسکونی یا اداری که دارای بخش های متفاوتی برای تهویه است، هیچ کنترلی در دست مصرف‌کننده نیست که کدام بخش از فضا خنک شود در حالی که در استفاده از کولر گازی اگر در شرایط استاندارد استفاده شود و برای هر فضا که نیاز به تهویه دارد، دریچه جدا در نظر گرفته شود، شما می توانید هر بخش را جدا از سایر فضاها خنک نمایید. بنابراین، میزان برق مصرفی کولر گازی به دلیل وجود این توانایی بسیار مناسب و معقول خواهد بود. قابل ذکر است در صورت انتخاب کولر گازی با ظرفیت مناسب با فضا و بهره‌برداری صحیح از آن، میزان برق مصرفی از کولر آبی کمتر خواهد بود‌.

 آلودگی هوا

موضوع دیگری که در هنگام انتخاب کولرهای آبی باید به آن توجه کنیم این است که در برخی مناطق، تغذیه این تجهیزات سرمایشی از هوای آلوده بیرون، یک مشکل حاد محسوب می شود و این مشکل در شهرهایی که با مشکل ریزگردها و گرد و غبار مواجهند، بسیار جدی تر است. همچنین، وجود پوشال در کولرهای آبی، خود به عنوان منبع گردوغبار و قارچ به شمار می آید و چون با رطوبت سروکار دارد و آفتاب نیز به داخل آن نمی‌تابد، این عوامل آلوده کننده به همراه جریان هوا به داخل خانه راه یافته و منجر به آلودگی بیشتر هوا هستند. گذشته از این، وجود انواع ویروس‌ها، باکتری‌ها و ذرات آلرژی‌زا هم مزید بر علت هستند. اکثر افرادی که از کولر آبی استفاده می‌کنند، در طول تابستان دچار سردردهای موقت، گرفتگی بینی، گلودرد، آلرژی، عطسه و سرفه می‌شوند و این به علت آلودگی‌های هوا و نحوه سرمایش این سیستم خنک‌کننده است. این در حالی است که به دلیل اینکه کولرهای گازی سازوکار کاملاً متفاوتی نسبت به کولر آبی دارند، چنین مشکلاتی در  مورد این تجهیزات وجود ندارد. به علاوه، اکثر کولرهای گازی‌، دارای فیلتر‌های مختلف تصفیه هوا هستند که نقش مؤثری در تهویه هوا و جذب آلودگی هوای محیط دارند و لذا می‌توانیم از محیطی پاک بهره ببریم.

دیدگاه بگذارید

avatar
  Subscribe  
Notify of