نکات استفاده از قابلمه سرامیکی

قابلمه های سرامیکی جدید ترین، پیشرفته ترین و برترین نوع ظروف آشپزخانه هست، دارای روکش نچسب و بدون ترکیبات مضر و تا حدی مقاوم به خوردگی و خراش است. ولی باید مراقب بود تا تکه‌های آن وارد غذا نشود. دارای بدنه و کف چندین لایه هستند که لایه سرامیک یکی از لایه های بدنه قابلمه است. حرارت را به خوبی پخش و منتقل می کنند.

قیمت نسبتاً بالایی دارند به همین دلیل در استفاده از آنها باید کمی دقت بیشتری کنید. تا زمانی‌ که کاملا سالم و بدون خراشیدگی و ساییدگی باشد، می توان با خیال راحت و بدون هیچ نگرانی از آن بهره گیری کرد.

ظروف سرامیکی چیست؟

ظروف سرامیکی ظروفی هستند که به صورت کامل از سرامیک خاک رس ساخته می شوند. یعنی در واقع از شکل دادن، خشک کردن، در کوره حرارت دادن و در نهایت لعاب زدن سرامیک خاک رس به دست می آیند. به همین دلیل ظروف سرامیکی انتخاب خوبی برای پخت غذا می باشد.

پوشش سرامیکی: سرامیک پوششی است که همچون تفلون روی جنس بدنه ای از آلومینیوم آلیاژی یا آلومینیوم خالص قرار می گیرد. یکی از عمده ترین تفاوت های سرامیک با تفلون، مقاومت سرامیک نسبت به سایش است. چون در برابر سایش دیرتر آسیب می بیند بنابراین احتیاط کمتری را هنگام شستشو و استفاده می طلبد، در نتیجه آسیب کمتر موجب حفظ بهداشت بیشتر پوشش خواهد شد. اما این نکته در مورد سرامیک قابل توجه است که پس از مدتی استفاده از این پوشش، نچسبی آن کم شده و از بین می رود.

ظروف سرامیکی عمدتا به دو دسته تقسیم می شوند:

ظرف سرامیکی سفید

ظروف با روکش سرامیکی

ظروف با روکش سرامیکی نچسب:

مدت زمان زیادی نمی گذرد که ظروف با روکش سرامیکی به لیست ظروف پخت و پز نچسب اضافه شده اند. این نوع ظروف بدنه ای از جنس فلز دارند و روی سطح آن ها لایه ای از سرامیک به عنوان روکش به کار رفته است.

قطعه ی فلزی ظرف معمولا از جنس آلومینیم می باشد چرا که می تواند به خوبی گرما را انتقال دهد. البته ظروف چدن با روکش سرامیک نیز رایج می باشند. یکی از مزایای این گونه ظروف با روکش سرامیک این است که سطح نچسب آن ها بر خلاف تفلون عاری از مواد سمی می باشد. این سطح سرامیکی همچنین از نفوذ عناصر فلزی موجود در بدنه ظرف به داخل غذا جلوگیری می نماید.


مزایای استفاده از قابلمه سرامیکی:

قابلمه های سرامیکی اصل به هیچ عنوان خراش بر نمی دارند و بسیار محکم و مقاوم می باشند.

تمیز کردن قابلمه سرامیکی آسانتر از قابلمه چدنی است و با مایع ظرفشویی و هم با مقداری جوش شیرین و با هر نوع اسکاجی می توان آن ها شست.

قابلمه سرامیکی حرارت را به خوبی در خود نگه می دارند و می توان با حرارت کم و متوسط به راحتی غذا را پخت.

قابلمه سرامیکی به حرارت و سرما مقاوم هستند به راحتی می توان قابلمه های سرامیکی را در فریزر و یا فر قرار داد.

برای پخت غذا در قابلمه های سرامیکی به روغن احتیاج ندارید.

معایب قابلمه سرامیکی:

به طور کلی ظروفی که تنها از خاک رس تهیه شده اند و روی آن ها لعابی به کار نرفته است در هنگام طبخ غذا واکنشی از خود نشان نمی دهند و عاری از هرگونه مواد سمی و مضر می باشند. جالب است بدانید که از این گونه ظروف به عنوان ایمن ترین گزینه برای پخت و سرو مواد غذایی یاد می شود.

عوارض ظروف سرامیک:

لعاب روی ظروف سرامیکی علاوه بر ایجاد مقاومت بالا و سطحی صیقلی و درخشان، از ورود رطوبت به داخل ظرف نیز جلوگیری می کند. برخی مواد اولیه به کار رفته در تولید لعاب ها همچون فلز سرب و کادمیم برای سلامتی انسان مضر هستند. این فلزات سنگین در طول پخت، سرو و نگهداری غذا ترشح شده و به غذای درون ظرف نفوذ می کنند. تحقیقات نشان می دهد میزان ترشح این نوع فلزات در افزایش حرارت و طبخ غذاهای با خاصیت اسیدی افزایش می یابد.

فلز سرب در بدن انسان ذخیره شده و به مرور زمان خطرات و مشکلات جدی برای سلامتی انسان به وجود می آورند. بر اساس برخی مطالعات استفاده ی مداوم و پیوسته از ظروف سرامیکی مذکور منجر به مصمومیت ناشی از سرب خواهد شد که برای سلامتی کودکان یک مشکل اساسی و جدی به شمار می رود.

نکاتی برای استفاده از قابلمه های سرامیکی:

قابلمه های سرامیکی را داخل کابینت درون هم قرار ندهید و یا مابین آن ها فوم قرار بدهید.

هیچ گاه قابلمه سرامیکی را خالی روی حرارت قرار ندهید. ابتدا کمی آب در آن بریزید و سپس روی حرارت قرار بدهید.

برای بیشتر کردن طول عمر قابلمه سرامیکی بهتر است از قاشق های چوبی استفاده کنید.

دیدگاه بگذارید

avatar
  Subscribe  
Notify of