کولر آبی دستگاه تأمین سرمایش است که با استفاده از تبخیر آب عمل خنک سازی هوا را انجام میدهد. آب در کولر آبی از طریق الکتروپمپ از تشتک به سمت پوشال میرود. آب روی پوشال میریزد و باعث مرطوب شدن پوشالها میشود. سپس الکتروفن شروع به کار کردن میکند و هوا را از روی پوشال خیس به سمت کانال کولر میفرستد. عبور جریان هوای گرم از روی پوشال خیس باعث تبخیر شدن آب میگردد. بدین ترتیب جریان هوای خنک تولید میشود. کولرهای آبی علاوه بر تأمین سرمایش مقداری رطوبت نیز تولید میکنند به همین دلیل بیشتر مناسب مناطق آب و هوای خشک هستند چراکه رطوبت ۹۰ درصدی کولرهای آبی نفس کشیدن در هوای شرجی و مرطوب را سخت میکند. کولر آبی دستگاه سرمایشی متداولی است که مصرف آن قدمت دیرینهای در ایران دارد. قیمت تمام شده ارزان کولر آبی، استفاده آسان و مصرف برق پایین در مقایسه با دیگر دستگاههای تأمین سرمایش بخصوص کولرهای گازی باعث شده که کولر آبی گزینه نخست مصرف کنندهها در مناطق آب و هوای خشک باشد.
اجزای کولر آبی
کولر آبی برای تأمین سرمایش از فرایند سرمایش تبخیری بهره میبرد. اجزای تشکیل دهنده کولر آبی عبارتاند از:
- فن
- پوشال
- بدنه از جنس ورق گالوانیزه
- الکتروموتور
- پمپ آب
کولرهای گازی محاسن قابلتوجهی دارند اما به خاطر قیمت اولیه بسیار بالا در مقایسه با کولرهای آبی معمولاً گزینه نخست مصرف کنندهها برای خرید نیستند و جمعیت بیشتری سراغ کولرهای آبی میروند. کولر آبی معایب و مزایای مختلفی دارد که در ادامه به آنها میپردازیم:
معایب کولر آبی
در کنار این محاسن، کولر آبی معایبی هم دارد که باید به آنها توجه کرد ازجمله:
- استفاده از آب بهعنوان سیال و مصرف بالای آب با توجه به بحران کنونی آب
- احتمال زنگزدگی و خوردگی در تجهیزات
- عدم تنظیم دمای مطلوب، صرفاً دو دور تند و کند دارد.
- امکان انتقال آلودگی محیطی هوای بیرون به داخل
- احتمال انتقال عوامل بیماریزای قارچی و حساسیتزا به این خاطر که پوشال مرطوب جای مناسبی برای رشد
- قارچ و عوامل بیماریزا است.
معایب کولر آبی و ضرر آن برای بدن انسان
مشکل و دغدغه اصلی در کولر آبی این است که این کولر در معرض گردوغبار و آلایندههای هوا قرار دارد و بهراحتی میتواند آلودگی و عوامل بیماریزا را به محیط خانه منتقل کند. معمولاً استفاده از کولرهای آبی در فصل گرما عوارضی روی بدن و سلامت افراد باقی میگذارد که عبارتاند از:
- مشکل تنفسی
پوشال خیس محل مناسبی برای رشد عوامل بیماریزا است به همین خاطر توصیه میشود که حتماً هرساله پوشال کولر آبی تعویض شود چراکه رطوبت و نرسیدن نور خورشید موجب رشد قارچ و باکتری در پوشال شده و از طریق جریان هوا و دریچه کولر وارد محیط داخل خانه میشود و ممکن است منجر به بیماریهای تنفسی مثل ذاتالریه عفونی شود. برای پیشگیری از ابتلا به مشکلات تنفسی توصیه میشود که کولرها هرساله بهصورت دورهای و منظم سرویس و تمیز شوند، و فیلتر کولر هرچند ماه یکبار عوض شود.
- سردرد، خستگی و حس بیمار بودن
معمولاً کارمندانی که ساعات طولانی زیر باد کولر قرار میگیرند پس از ترک محل کار حس خستگی مفرط، سردرد و ضعف دارند. این علائم که سندرم ساختمان بیمار نام دارند بعد از خروج از ساختمان در هوای آزاد از بین میروند. علت اصلی سندرم ساختمان بیمار قرار گرفتن طولانیمدت در معرض باد کولر است. محققان توصیه میکنند برای پیشگیری از ابتلا به این سندرم بهتر است که ساعات طولانی در معرض باد کولر نباشید و هرچند ساعت یکبار از فضا خارج شوید و هوای آزاد استنشاق کنید.
- انتقال آلایندهها به محیط داخل
مشکل و دغدغه اصلی در کولر آبی این است که این کولر در معرض گردوغبار و آلایندههای هوا قرار دارد و بهراحتی میتواند آلودگی و عوامل بیماریزا را به محیط خانه منتقل کند.
- خشکی پوست
قرار گرفتن طولانیمدت در هوای سرد و خشک باعث از دست دادن رطوبت پوست و خشکی آن میشود. گاهی نیز اثر شکنندگی و خشکی روی موها بخصوص در رابطه با مصرف کولرهای گازی دیده میشود. بهترین راه استفاده از لوسیونهای مرطوب کننده است. معمولاً در فصل تابستان با بالا رفتن مصرف کولر مراجعه به پزشکان برای عارضههای پوستی و مشکلات گوش، حلق بینی، و دستگاه تنفسی نیز افزایش مییابد.
مزایای کولر آبی
- مقرونبهصرفه بودن
- مصرف پایین برق و انرژی نسبت به کولرگازی
- بازده سرمایشی بالا
- هزینه نصب و راهاندازی بسیار پایین
- تعمیر و نگهداری آسان
دیدگاه بگذارید