گام های اصلی
- وظایف را به روزانه، هفتگی و ماهانه تقسیم کنید.
- روزانه باید خانه را مرتب کرده و لباس ها و سطوح کثیف را تمیز کنید.
- هر هفته باید لوازم خانه، کفپوش و اتاق ها، از جمله سرویس بهداشتی را تمیز کنید.
- هر ماه باید کارهای سخت تر مانند تمیز کردن پنجره،مبلمان و گردگیری را انجام دهید.
- تنها کار نکنید بلکه از اعضای خانواده یا یک خدمتکار کمک بگیرید.
یادتان باشد که نباید همه کارها را خودتان انجام دهید. باید از اعضای خانواده کمک بگیرید. چون هدف ایجاد فضایی تمیز و بهداشتی برای همه اعضای خانواده است. حتما دستورالعمل روی شوینده ها را بخوانید.
برنامه ریزی نظافت خانه
حین برنامه ریزی نظافت خانه یادتان باشد که یک راه حل برای همه جوابگو نیست. برنامه ریزی باید بر اساس نیازها و توانمندی های شما انجام شود. به همین دلیل باید بدانید کدام کار در اولویت قرار داده و باید چه زمانی انجام شود. هربار یک اتاق را تمیز کنید و باید همه تمیز کاری های لازم را انجام دهید.
بعد به سراغ برنامه ریزی هفتگی میرویم. اگر جمعه ها به خرید می روید، و دوشنبه ها روز کلاس فوق العاده بچه هاست، لازم نیست در آن روزها خانه را هم تمیز کنید. در این روزها یا کاری را مشخص نکنید یا کارهای سبک تر را مشخص کنید تا بتوانید به همه کارها برسید.
نظافت روزانه خانه
برخی از تمیز کاری های خانه باید روزانه انجام شوند، نه فقط به خاطر حفظ بهداشت و ایجاد حساسیت، بلکه به خاطر صرفه جویی در زمان. چون ممکن است با صرف پنج تا ده دقیقه در روز کارتان را انجام دهید، نه اینکه آخر هفته یک ساعت را برای تمیز کردن آن صرف کنید. در اینجا برخی از فعالیت هایی که می توانید در نظافت روزانه انجام دهید، به شما معرفی می کنیم.
- مرتب کردن تخت: لازم نیست هر روز ملافه ها را تمیز کنید. اما مرتب کردن تخت تاثیر خوبی ایجاد می کند.
- شستن لباس ها: بسته به تعداد خانوار، شاید مجبور نباشید این کار را هر روز انجام دهید. اما اگر بچه کوچک دارید و لباس هایشان را کثیف و رنگی می کنند، بهتر است بلافاصله آنها را تمیز کنید.
- چیدن لباس های تمیز: لباس های کثیف تلنبار شده توی سبد به خاطر گرد و خاک و موی حیوانات آلوده می شوند. پس از شستن لباس ها آنها را سر جایشان بگذارید تا تمیز بمانند.
- شستن ظرف ها: چه ظرف ها را با دست می شویید چه در ماشین ظرفشویی، در هر صورت باید همه ظروف و ظروف را پس از استفاده بشویید. در غیر این صورت آلوده و بیماری زا می شوند.
- تمیز کردن سطوح آشپزخانه: بعد از آماده کردن غذا باید سطوح را تمیز کنید تا میکروب و باکتری روی آن ننشیند. بهداشت آشپزخانه یکی از بهترین راه های جلوگیری از ورود میکروب هاست.
- مرتب کردن سریع خانه: پس از خوابیدن بچه ها ده دقیقه را برای جمع کردن اسباب بازی ها، آویزان کردن لباس ها، بیرون گذاشتن کفش ها و کارهای دیگر، صرف کنید. با این کار خانه تان برای روز بعد تمیز است.
- جاروبرقی کشیدن: لازم نیست یک ساعت کل خانه را جاروبرقی کنید. فقط کافی است گرد و خاک و ذرات ریز که در طول روز روی زمین ریخته اند را جمع کنید.
نظافت هفتگی خانه
برخی از کارهای خانه لازم نیست مرتب انجام شوند و می توانید هفته ای یک بار به آنها بپردازید. برخی دوست دارند جمعه ها کارهای خانه را انجام دهند و برخی هم روزهای دیگر. در هر صورت باید این کارها را هفته ای یک بار انجام دهید:
- تمیز کردن کابینت: اگر هر روز هفته آشپزی کنید حتما اجاق گاز و اطرافش کثیف و لکه می شوند. با دستمال نمدار و شوینده کابینت ها و کشوها را تمیز کنید.
- تمیز کردن اجاق گاز: از آنجایی که حین آشپزی اجاق لکه می شود باید هفته ای یک بار آن را خوب تمیز کنید. می توانید پس از هربار آشپزی اجاق را تمیز کنید تا کارتان سبک شود.
- بیرون ریختن غذای مانده: هفته ای یک بار یخچال را بررسی کنید. اگر غذای مانده توی یخچال هست آن را دور بیندازید. مواد غذایی مانده مخصوصا گوشت، لبنیات و تخم مرغ، بیماری زا هستند.
- خالی کردن سطل زباله: دفعات انجام این کار به میزان زباله تان بستگی دارد. اگر زباله ها را تفکیک کنید بهتر است و به بازیافت شان کمک می کند.
- تمیز کردن سرویس بهداشتی: با شوینده های ضد باکتری شیرآلات سرویس بهداشتی و حمام را تمیز کنید. سطل زباله حمام را هم تمیز کنید. پرده حمام فراموش نشود.
- جاروبرقی کشیدن: از آنجایی که هر روز سریع خانه را جاروبرقی می کنید پس این کار زمان بر نخواهید بود. فقط کافی است فرش و مبلمان را جاروبرقی بکشید.
نظافت ماهانه خانه
برخی از کارهای خانه لازم نیست زیاد انجام شوند، می توانید آنها را به صورت ماهانه انجام دهید. حتی برخی ممکن است آنها را انجام ندهند. بنابراین در برنامه ریزی نظافت خانه این کارها و وظایف را هم در نظر بگیرید:
- شستن پنجره ها: با محلول آب گرم و شوینده، سرکه، شیشه شور، و اسفنج می توانید پنجره ها و آینه خانه را تمیز کنید.
- بهم ریختن خانه: اگر خیلی از وسایل تان را ماه هاست که استفاده نکرده اید شاید در آینده نزدیک استفاده نکنید. پس یا آنها را دور بیندازید، یا بفروشید یا به کسی ببخشید.
- تمیز کردن مبلمان: مبل و صندلی ها با گذشت زمان کثیف و خاکی می شوند. هرماه آنها را جاروبرقی کرده و در و پنجره ها را باز کنید.
- از بین بردن بوی بد: بوی آشپزی و شوینده ها توی خانه می پیچد و خانه را آلوده می کند. پیش از جاروبرقی کشیدن کمی جوش شیرین روی فرش و مبل بپاشید و بعد جاروبرقی بکشید. جوش شیرین بوی بد را از بین می برد.
عملی نمودن برنامه ریزی
حالا که برای نظافت خانه تان برنامه ریزی کردید، از کمک گرفتن نترسید. اگر فرزند دارید، از آنها بخواهید به شما کمک کنند و اتاق خودشان را تمیز نمایند. یادتان نرود که یک روز در هفته هیچ کاری انجام ندهید و فقط استراحت و ریلکس کنید.
دیدگاه بگذارید